Αισθητική Οδοντιατρική

Όλους μας ενδιαφέρει το όμορφο χαμόγελο . Εδώ είναι που έρχεται να βοηθήσει η αισθητική Οδοντιατρική . Χρησιμοποιώντας υλικά που μοιάζουν πολύ με τα δόντια αντικαθιστούμε τους καταστραμμένους ή δυσχρωμικούς οδοντικούς ιστούς με αυτά τα υλικά  . Πορσελάνη και σύνθετη ρητίνη είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται περισσότερο για να πετύχουμε το οδοντιατρικό “extreme over” 

Ο πιο εύκολος και φτηνός τρόπος να αποδόσουμε αισθητικά ένα τερηδονισμένο δόντι είναι η έμφραξη με σύνθετη ρητίνη. Το ολοκεραμικό υλικό (πορσελάνη) θεωρείται όμως  το μακροβιότερο υλικό στην αισθητική οδοντιατρική. Από αυτό κατασκευάζονται λεπτές όψεις και  στεφάνες που δίνουν πολύ ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα.  Σε αυτή την κατηγορία μπαίνουν και τα ένθετα-επένθετα τα οποία γίνονται συνήθως απο πορσελάνη αλλά και κάποιες φορές απο σύνθετη ρητίνη στο εργαστήριο.

Γκαλερί Αισθητικής Οδοντιατρικής

Before After
Before After
Before After

Λεύκανση

Μια άλλη κατηγορία αισθητικής οδοντιατρικής πράξης είναι η Λεύκανση. Αυτή αποδίδει εξαιρετικά σε δόντια που δεν έχουν σφραγίσματα. Με τη Λεύκανση επηρεάζεται το χρώμα των φυσικών δοντιών, όχι όμως των εμφρακτικών υλικών (ρητίνη, πορσελάνη)

Τα τελευταία χρόνια έγινε μεγάλη πρόοδος στις τεχνικές και τα υλικά για τη λεύκανση των δοντιών .Τα λευκαντικά υλικά όμως, ακόμη δεν είναι αποτελεσματικά σε όλα τα περιστατικά.Για παράδειγμα, αποχρώσεις του κίτρινου και του καφέ λευκαίνονται καλά, αλλά οι αποχρώσεις του γκρι μπορεί να μη λευκαίνονται το ίδιο  καλά. Γενικά όμως το 95% των περιστατικών λευκαίνονται ικανοποιητικά και σε νεαρά άτομα που δεν καπνίζουν έχουμε θεαματικά αποτελέσματα, από την πρώτη κιόλας μέρα !

 Με την πρόοδο της ηλικίας τα δόντια μας προσροφούν χρωστικές από το φαγητό, το τσιγάρο, τα καφεϊδή προϊόντα και σκουραίνουν.Αυτή η διαδικασία της γήρανσης των δοντιών μπορεί να αναστραφεί πολύ αποτελεσματικά, στις περισσότερες των περιπτώσεων. Άτομα που σε μικρή ηλικία έλαβαν το αντιβιοτικό τετρακυκλίνη  ή που το πόσιμο νερό της περιοχής τους είχε  Φθόριο πέραν του 2 ppm,θεωρούνται δύσκολο να πάρουμε τέλειο αποτέλεσμα. Όμως   με τις σύγχρονες τεχνικές λεύκανσης μπορούν να ωφεληθούν άτομα με σκουρόχρωμα δόντια που στο παρελθόν θεωρούντο δύσκολα, όπως από λήψη  της τετρακυκλίνης, ή από υπερβολική λήψη φθορίου . Αυτές οι νέες τεχνικές και υλικά είναι ασφαλή και έχουν την έγκριση των πιο έγκυρων παγκόσμιων οργανισμών, όπως είναι η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία ADA και ο Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων FDA.

Εάν είσαστε καλός υποψήφιος για λεύκανση ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας εισηγηθεί μια θεραπεία που γίνεται στο γραφείο του/της. Αυτή η θεραπεία λέγεται

Λεύκανση στο ιατρείο(chairsidebleaching) μπορεί να χρειαστεί συνήθως 2-3 συνεδρίες των 30 λεπτών, τη φορά. Κατά τη διάρκεια της λεύκανσης στο ιατρείο, ο/η οδοντίατρος  ξεκινά τοποθετώντας   γύρω από τα δόντια μια λεπτόρρευστη ουσία  για προστασία των μαλακών ιστών του στόματος από τα καυστικά υλικά της λεύκανσης. Αμέσως μετά τοποθετείται στα δόντια  το λευκαντικό υλικό που συνήθως είναι Υπεροξείδιο του Υδρογόνου(οξυζενέ) 30-35% και είναι σε κρεμώδη σύσταση για να μπορεί να παραμένει στα δόντια και να μη ρέει προς τα ούλα. Σε αυτή τη φάση μπορεί να αφεθεί το λευκαντικό υλικό να δράσει μόνο του ή να χρησιμοποιηθεί μια ειδική λάμπα ή laser, για να κάνει πιο αποτελεσματική τη θεραπεία. Φαίνεται όμως ότι οι συσκευές αυτές δεν προσφέρουν πολύ .Καμιά  συσκευή Laser προς το παρόν δεν έχει πάρει έγκριση από τον Αμερικάνικο Οδοντιατρικό Σύλλογο (ADAacceptedproducts)  γι’ αυτή την εργασία. 

Υλικά για το Σπίτι :  σε συνδυασμό με την λεύκανση στο ιατρείο εάν εφαρμοσθεί και η τεχνική του δισκαρίου στο σπίτι ,αποδίδουν αθροιστικά για αυτό  σε δύσκολα περιστατικά πρέπει να συνδυάζονται μαζί οι δύο τεχνικές . Υπάρχουν διαφόρων ειδών προϊόντα για χρήση στο σπίτι, που είτε μπορούν να αγορασθούν από φαρμακεία είτε μπορούν να σας δοθούν από τον οδοντίατρο σας. Αυτά τα λευκαντικά υλικά είναι αργής απελευθέρωσης ,χρειάζονται ώρες για να δράσουν σε αντίθεση με τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο ιατρείο.

(α) Λευκαντικά διαλύματα. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν υπεροξείδιο(α) που στην πράξη λευκαίνουν την Αδαμαντίνη που είναι η εξωτερική ουσία των δοντιών.Βασική λευκαντική ουσία είναι το Υπεροξείδιο του Καρβαμιδίου ( Carbamibe Peroxide ) σε διάφορες συγκεντρώσεις ( 10%- 22% ).

 Τα λευκαντικά τύπου Υπεροξειδίου διατίθενται σε συσκευασία τζελιού και τοποθετούνται στο στόμα μέσα σε ένα ειδικό θερμοπλαστικό υλικό που εφαρμόζει με ακρίβεια στα δόντια .Συνήθως χρησιμοποιούνται 2 φορές την ημέρα  για 1-2 ώρες ή κατά την διάρκεια της νύκτας, για περίοδο 2-3 εβδομάδων.Τα πλεονεκτήματα της προμήθειας του λευκαντικού ζελέ από τον οδοντίατρό σας, είναι ότι  κατασκευάζει αυτός τη θερμοπλαστική πλάκα με μεγάλη ακρίβεια, χωρίς να ερεθίζει τα ούλα σας.Κατά την διάρκεια της λεύκανσης, τα δόντια μπορεί να γίνουν ευαίσθητα στα κρύα-ζεστά αλλά αυτό είναι παραδικό και φεύγει μερικές μέρες μετά την διακοπή της θεραπείας.

Οδοντόπαστες

 Γενικά όλες οι οδοντόπαστες αφαιρούν τις επιφανειακές χρωστικές διότι στην σύστασή τους έχουν ήπιες αποτριπτικές ουσίες.Μερικές «λευκαντικές» οδοντόπαστες έχουν ειδικούς χημκούς ή λειαντικούς παράγοντες που ενισχύουν την αφαίρεση των επιφανειακών χρωστικών.Ομως σε αντίθεση με τα υπεροξείδια οι οδοντόπαστες δεν επηρεάζουν το εσωτερικό χρώμα των δοντιών και η αποτελεσματικότητα τους είναι για πολύ απλά περιστατικά..

Τα διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται για την λεύκανση των δοντιών από τους Οδοντίατρους είναι ελεγμένα προϊόντα και δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στα δόντια, έστω και με χρήση κάθε χρόνο. Με βάση ερευνητικές εργασίες προκαλούν τόση αφαίρεση οδοντικής ουσίας όση και το καθημερινό βούρτσισμα με οδοντόπαστα !

Μια ερώτηση που ακούω συχνά στο ιατρείο μου είναι πόσα χρόνια  διαρκεί μια θεραπεία λεύκανσης . Σε αυτό απαντώ ότι εξαρτάται από τις συνήθειες του ατόμου, εάν είναι καπνιστής  , εάν πίνει κόκκινο κρασί, καφεειδή προϊόντα ή προϊόντα κόλας, και μετά από πόση ώρα μετά από αυτά  τα ροφήματα (με χρωστικές), βουρτσίζεται το στόμα. Μια καλή συμβουλή είναι εάν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια αμέσως μετά την πόση όλων αυτών των χρωστικών, να ξεπλένετε το στόμα με μπόλικο νερό για να φεύγουν οι χρωστικές από τα δόντια. Μια γενική απάντηση στην ερώτηση αυτή όμως  ,είναι ότι η θεραπεία λεύκανσης διαρκεί από ένα μέχρι πέντε χρόνια .   

Η οδοντιατρική επένδυση μπορεί να μεταμορφώσει το χαμόγελό σας.

Καλέστε στο +22752922  για να ξεκινήσετε μια διαβούλευση και να μάθετε περισσότερα.

Ο Δρ. Παπαδόπουλος είναι έμπειρος εμφυτευματολόγος και συνεργάζεται στενά με άλλους οδοντιάτρους για την ολοκληρωμένη θεραπεία σας. Αφού αξιολογήσει το χαμόγελό σας και καθορίσει τις υπηρεσίες που χρειάζεστε, μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ομάδας που είναι ειδικός σε έναν συγκεκριμένο τομέα οδοντιατρικής περίθαλψης, ώστε να μπορείτε να λάβετε την καλύτερη θεραπεία για το συνολικό χαμόγελό σας.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας σας ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την πολυπλοκότητα της περίπτωσής σας.

elGreek
Scroll to Top