Γενική Οδοντιατρική

Γενικές διαδικασίες αποκατάστασης οδοντιατρικής

Κατά τη διάρκεια μιας οδοντικής εξέτασης οι οδοντίατροί μας θα χρησιμοποιήσουν όργανα, εξετάσεις, ακτινογραφίες και κλινική εμπειρογνωμοσύνη για τη διάγνωση πιθανών ή υπαρχόντων καταστάσεων και παθολογιών. Η κύρια εστίαση του γενικού οδοντιάτρου είναι στη στοματική κοιλότητα, στο κεφάλι και στο λαιμό. Αναπτύσσεται ένα εξατομικευμένο σχέδιο για την πρόληψη ή τη θεραπεία καταστάσεων ασθένειας της στοματικής κοιλότητας. Στην περίπτωση της αισθητικής οδοντιατρικής, οι γενικοί οδοντίατροι μας θα συνεργαστούν μαζί σας για να προσδιορίσουν τους αισθητικούς σας στόχους.

Οι οδοντιατρικές εμφράξεις χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση βλάβης στη δομή ενός δοντιού ή των δοντιών. Η δομική βλάβη μπορεί να προκληθεί ως αποτέλεσμα της φθοράς των δοντιών, της φθοράς ή του τραύματος. Μετά την αφαίρεση μιας προβληματικής δομής δοντιού, το δόντι αποκαθίσταται με ένα από τα πολλά υλικά πλήρωσης: χρυσό, αμάλγαμα, σύνθετη ρητίνη (λευκό υλικό πλήρωσης) ή πορσελάνη. Κάθε υλικό πλήρωσης έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Ο οδοντίατρός σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να καθορίσει ποιο υλικό είναι κατάλληλο για εσάς.

Η συγκόλληση είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διαδικασία χρήσης σύνθετων ρητινών για «κόλληση» υλικών στην επιφάνεια ενός δοντιού για αποκαταστατικούς σκοπούς. Τα τεμαχισμένα ή σπασμένα δόντια συνήθως επισκευάζονται μέσω συγκόλλησης. Ένα σύνθετο υλικό που μοιάζει με σμάλτο εφαρμόζεται στην επιφάνεια ενός δοντιού, σμιλεμένο σε σχήμα, περίγραμμα και γυαλισμένο, καθιστώντας την ρωγμή ή το τσιπ αόρατο.

Τα μη ευθυγραμμισμένα δόντια μπορούν να διορθωθούν με οδοντικά στηρίγματα και συγκρατητήρες. Η Ορθοδοντική είναι μια λειτουργική και αισθητική θεραπεία και έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τομέας της οδοντιατρικής.

Η θεραπεία του ριζικού καναλιού απομακρύνει τον μολυσμένο πολφικό  ιστό εντός του ριζικού θαλάμου του δοντιού. Το κοίλο δόντι γεμίζει με αντιβακτηριακό γέμισμα και το δόντι «καλύπτεται» με στεφάνη για προστασία. Οι ενδοδοντολόγοι ειδικεύονται στην εκτέλεση θεραπείας ριζικού σωλήνα, αν και οι γενικοί οδοντίατροι εκτελούν επίσης συχνά την αποκαταστατική διαδικασία.

Οι οδοντικές στεφάνες μπορούν να επιδιορθώσουν εκτεταμένα σάπια ή κατεστραμμένα δόντια. Οι οδοντιατρικές στεφάνες μπορούν να κατασκευαστούν από χρυσά μέταλλα, ασημένια μέταλλα, πορσελάνη ή συνδυασμό πορσελάνης και μετάλλου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συντηρητικές οδοντικές αποκαταστάσεις μπορεί να αντικαταστήσουν την ανάγκη για οδοντιατρική στεφάνη. Οι γενικοί οδοντίατροι, οι οδοντίατροι της οικογένειας, οι προσθετικοί οδοντίατροι, οι παιδιατρικοί οδοντίατροι μπορούν να εκτελέσουν τη διαδικασία της στεφάνη. Ωστόσο, η εμπειρία ποικίλλει μεταξύ των οδοντιάτρων.

Οι οδοντιατρικές γέφυρες αντικαθιστούν τα δόντια που λείπουν με τεχνητές αντικαταστάσεις (pontic). Το γεφύρωμα συγκρατείται στη θέση του από σύνθετα υλικά που είναι αγκυρωμένα στα γύρω δόντια. Οι γενικοί οδοντίατροι, οι οικογενειακοί οδοντίατροι, οι προσθετικοί και οι αισθητικοί οδοντίατροι μπορούν να εκτελέσουν διαδικασίες γέφυρας. Η διαθεσιμότητα των τελευταίων υλικών, τεχνολογίας και τεχνογνωσίας ποικίλλει μεταξύ των οδοντιάτρων.

Οι οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τα δόντια που λείπουν ή τα κατεστραμμένα δόντια που δεν μπορούν να επισκευαστούν διαφορετικά.
Οι γενικοί οδοντίατροι, οι οδοντίατροι της οικογένειας, οι προσθετικοί οδοντίατροι και οι οδοντίατροι καλλυντικών μπορούν να εκτελέσουν τη διαδικασία. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα του πιο πρόσφατου υλικού, τεχνολογίας και τεχνογνωσίας ποικίλλει μεταξύ των οδοντιάτρων.

Οι στοματικές και γναθοπροσωπικές επεμβάσεις κυμαίνονται από τη λιγότερο επεμβατική θεραπεία ανωμαλιών του στόματος, της γνάθου και του προσώπου – συμπεριλαμβανομένων των συνοδευτικών δομών, όπως τα δόντια – έως σημαντικών χειρουργικών επεμβάσεων από το στόμα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα, οι διαδικασίες TMJ (κροταφογναθική άρθρωση), η επανορθωτική χειρουργική επέμβαση και οι σχισμές των χειλιών και των σχισμών στα χείλη και στον ουρανίσκο εμπίπτουν επίσης στην στοματική και στη γναθοπροσωπική κατηγορία.

Η πρώιμη θεραπεία της ασθένειας των ούλων μπορεί να περιλαμβάνει την απολέπιση των δοντιών και τον καθαρισμό σε διαστήματα τριών μηνών μαζί με τη χρήση φαρμακευτικού στοματικού πλυσίματος και κατάλληλου νήματος. Η μεταγενέστερη φάση της θεραπείας των ούλων μπορεί να περιλαμβάνει κλιμάκωση βαθιού επιπέδου, περιοδοντική χειρουργική επέμβαση και χειρουργική επέμβαση με λέιζερ. Οι γενικοί οδοντίατροι, οι οδοντίατροι της οικογένειας, οι περιοδοντίατροι και οι οδοντίατροι καλλυντικών μπορούν να κάνουν θεραπεία για την ασθένεια των ούλων. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα του πιο πρόσφατου υλικού, τεχνολογίας και το επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης ποικίλλει μεταξύ των οδοντιάτρων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η οδοντιατρική με λέιζερ μπορεί να αντικαταστήσει την ανάγκη διάτρησης δοντιών ή να χρησιμοποιήσει άλλο, πιο επεμβατικό οδοντιατρικό εξοπλισμό. Τα οδοντικά λέιζερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας συγκόλλησης και για την αφαίρεση της φθοράς των δοντιών, την αντικατάσταση της απολέπισης, την πραγματοποίηση περιοδοντικής χειρουργικής επέμβασης, την ενίσχυση της λεύκανσης των δοντιών και τη θεραπεία ορισμένων μορφών άπνοιας ύπνου. Οι γενικοί οδοντίατροι, οι οδοντίατροι της οικογένειας, οι περιοδοντικοί και οι οδοντίατροι καλλυντικών μπορούν να κάνουν οδοντιατρική με λέιζερ. Η διαθεσιμότητα της τελευταίας τεχνολογίας διαφέρει μεταξύ των οδοντιάτρων.

Ειδικά ζητήματα θεραπείας γίνονται για βρέφη, μικρά παιδιά, εφήβους, άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους.

elGreek
Scroll to Top